pagina 8, slot

  • Schilderijen
    Jos Lussenburg is bij uitstek de Zuiderzee- en IJsselmeerschilder. Zijn kracht ligt in het schilderen van de zee, de botters en alles wat met de zee te maken heeft.
    Hij legt de romantiek van het vissersleven vast, de realiteit van geharde mannen in hun strijd tegen water en wind.
    Hij schildert bij voorkeur bewogen water en bewolkte luchten en schepen met volume en hoog opbollende zeilen.
    Zijn werk is levendig en dynamisch en legt een stuk historie vast: schepen binnenvarend in de havens van oude stadjes, liggend voor anker of op de helling, vaak met een entourage van bedrijvige vissersmannen.

    De schepen zijn sterk in picturale opbouw; zijn voorkeur gaat uit naar het grootse en brede van zeeën, plassen en hun verre horizonten.
    Lussenburg geniet zijn grootste bekendheid als impressionistisch, realistisch 'schepenschilder', maar hij schildert even vaardig, misschien wat minder spectaculair Veluwse figuren, vissers, boerenvrouwen met hun traditionele mutsen, allerhande straattypen, spiritusdrinkers, bedelaars, zigeuners, naakten, zelfportretten, stillevens, bossen in herfstkleur, boerderij|en met bloeiende fruitbomen en een schaap met lammetjes.

  • Leerlingen
    Lussenburg heeft zeker wel twintig leerlingen gehad. Jaap Hiddink is van kinds af aan bevriend met 'de Lus'.
    De doopsgezinde predikant C.A. Korndörtter is een ijverige leerling, maar vertrekt naar Amerika. Een aantal leerlingen heeft door zijn lessen het amateurisme geheel of gedeeltelijk overwonnen, zoals George Kauderer, Sjoerdje Mulder-Hak, George Plantenga, Henk Pruis, Anton Ton, Kees Trappenherg en Dienke de Vries-Rhode.


    tekst: Gertjan van Wijk
    bronnen: Kunstenaars van de Noordwest-Veluwe (auteur: K.Roodenburg), Jos Lussenburg Vertelt (auteur: K.Pruis), Jubileumboek Veertig Jaar Gemeentebelang.

  • Danseres in haar kleedkamer
    olieverf op doek


    Bosgezicht in de hersft
    marouflé, 46x66 cm



    Naar de beginpagina

    Naar de vorige pagina




    © produktie en samenstelling:
    Gertjan van Wijk
    voor www.nunspeet.net
    alle rechten voorbehouden