Naar de pagina's: | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

pagina 2

Biografie (1/4) geschreven t.g.v. de 80ste verjaardag van Jaap Hiddink,
12 mei 1990

door: George S.W. Plantinga,
neef van Hiddink

* Jeugd
Op 12 mei 1910 wordt Jacobus Gerardus Hiddink geboren in het toen vredige, schilderachtige dorpje Nunspeet. De familie Hiddink woonde aan de Laan, in het huis waar nu opticien Kale gevestigd is.
Het gezin bestaat uit vader Herman Hiddink, moeder Delia Hiddink-Beins, oudere zuster Lies en Jaap. Later komen daar nog broer Anton en zuster To bij.

Jaap geniet zijn middelbare schoolopleiding aan het Van Kinsbergen Instituut te Elburg.
Na het overlijden van zijn vader in 1921 blijft moeder Hiddink achter met de vier kinderen. De financiŽle middelen voor een verdere studie ontbreken dan. Zijn wens om dierenarts te worden, kan niet vervuld worden. Door avondstudie behaalt Jaap wel het diploma voor apothekersassistent en ook het vakdiploma fotografie.

* Schilders
Reeds in zijn prille jeugd heeft hij een bijzondere liefde voor de natuur en de schilderkunst en hij begint ook al heel jong zelf te tekenen en te schilderen.
Als jongen hangt hij aan de lippen van Nunspeetse kunstschilders als Jos Lussenburg, Jan van Vuuren en Hendrik Verburg, die bijna dagelijks bij moeder Hiddink koffie komen drinken.

* Huwelijk
In 1932 trouwt Jaap met Henny Keppel. Samen beginnen zij een gecombineerde drogisterij/fotozaak, waarin Henny de stuwende kracht is.
Het is dan ook vooral aan haar te danken dat Hiddink zoveel tijd krijgt om er met zijn vriend Jos Lussenburg en andere kunstschilders op uit te trekken om te schilderen.

Vervolg op
volgende paginaMolen met koeien langs de waterkant


Weiland met koeien


Naar de volgende pagina

Naar de vorige pagina

© teksten: Nunspeet.Net
© foto's: Nunspeet.Net, Bram van de Biezen en anderen