© www.nunspeet.net
Geuren & Speuren

Aan de Waterweg is de Dienst Levende Have van het Korps Landelijke Politiediensten gehuisvest.
In mei 1996 is het complex in gebruik genomen. Dit onderkomen is een complex waar behalve de Unit Honden ook de opleiding van politiepaarden en een operationele groep van de bereden politie zijn gehuisvest.

Het complex is zeer modern en voorzien van tal van faciliteiten waaronder een speciaal ingerichte ruimte waar men geuridentificatieproeven kan uitvoeren volgens de laatste, door de minister vastgestelde, normen.

© www.nunspeet.net De Unit Honden heeft als belangrijkste taak het opleiden en africhten van speurhonden en hun geleiders, maar leidt ook de surveillancehonden op voor de Spoorwegpolitie.

Surveillancehonden zijn getraind om de politie in de surveillance bij te staan en kunnen worden ingezet als geweldsmiddel. Deze honden kunnen aanvallend ingezet worden om gevaarlijke verdachten te kunnen aanhouden of geweld ten opzichte van de politie te doen ophouden.

Speurhonden zijn er in vele soorten, om explosieven op te sporen bijvoorbeeld of verdovende middelen. Maar ook zijn er honden gespecialiseerd in het speuren naar mensen.

Er werken bij de Unit Honden 20 africhter/geleiders die verantwoordelijk zijn voor het africhten van honden en het opleiden van mensen voor de politie, douane en de Koninklijke Marechaussee.


© www.nunspeet.netDe Unit Paarden wordt ingezet bij grootschalige ME-optredens, surveillancediensten in middelgrote steden, milieu- en manegecontroles, ere-escortes (op Prinsjesdag bijvoorbeeld) en bij bijzondere gebeurtenissen zoals de Vierdaagse in Nijmegen, maar ook bij vakantiedrukte in uitgaanscentra als Renesse en Terschelling.

Aan politiepaarden worden speciale eisen gesteld. Het zijn in principe ruinen van vier tot acht jaar.
Ze worden zorgvuldig geselecteerd, op gedrag en karakter getest en door de dierenarts gekeurd.

Als ze daar goed doorheen komen, volgt een basisafrichting van een half tot een heel jaar op het Bereden centrum in Nunspeet. © www.nunspeet.net

Het dier leert te wennen aan het verkeer en raakt door oefeningen vertrouwt met bijvoorbeeld vlaggen, rook en vuurwerk. Hierna krijgt het paard een verdere africhting met een vaste ruiter.
Op de foto rechts oefenen ruiter en paard met geluid: het paard passeert een geluidsmachine die ongelooflijk veel herrie maakt.

© foto's: Bram van de Biezen, Dienst Levende Have (KLPD) en Christine van GreuningenALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN AAN
NUNSPEET.NET, NUNSPEET VILLAGE EN FOTOGRAFEN

samenstelling en redactie: Gertjan van Wijk
© samenstelling: Nunspeet.Net, member of Nunspeet Village

Nunspeet.Net probeert alle rechten zo nauwkeurig mogelijk te vermelden.
Fotografen en auteurs kunnen voor aanvullingen en/of wijzigingen contact opnemen met onze redactie.

De Grote Nunspeet Toer is een exclusieve productie van:
© NUNSPEET.NET