Het Vierhouterbos en omgeving

Het pittoreske bosdorpje Vierhouten ligt ingeklemd tussen vier bossen. De naam zegt het al: vier houten, waarbij hout voor bos of woud staat.

Het zijn:

  1. Vierhouterbos
  2. Gortelsebos
  3. Elspeterbos
  4. Vreebos
De vier bossen herbergen veel vreemd gevormde bomen, waaronder beuken, eiken en naaldbomen. Bijzondere diersoorten die er voorkomen zijn onder meer: edelhert, ree, vos, boommarter, das, raaf en ringslang.

* INFORMATIE
Het Vierhouterbos is zo'n 150 jaar in het bezit geweest van de familie van Berensteijn.
In 1985 is het overgedragen aan Staatsbosbeheer, daar de toenmalige eigenaresse Baronesse P.V. van Berensteijn van Marle zich niet meer kon vinden in de jacht.

Kunstmatig werden er veel te veel reeen en zwijnen in stand gehouden, puur voor de jacht, die de grootste bron van inkomsten vormde voor het landgoed.
Door de jacht werd er quite gespeeld. Door het beleid van Staatsbosbeheer is er in de afgelopen 16 jaren al veel van het oorspronkelijke verdwenen.

Het is geweldig dat het gebied is opengesteld voor het publiek, maar het heeft ook zijn prijs.
Het hele bos kent zo zijn eigen stukjes. Je hebt er de Franse bosjes, Honne Preut, De Buntmanskuil (werd vroeger recht gesproken) en nog veel meer.

Al deze plekken hebben zo hun historie.
Zo is Honne Preut een gedeelte van het bos waar in de 18e eeuw een kluizenares heeft gewoond, over wie allerlei verhalen de rondte doen, maar een van haar kenmerken was dat ze verschrikkelijk preuts was, vandaar haar bijnaam.

Jammer is ook dat de oude doorgang naar de Kroondomeinen is afgesloten, want dan zou je heel mooi kunnen doorlopen. Bijvoorbeeld naar de Tonnetjesheide.
Dat gedeelte van het bos is onderdeel van het Landgoed Noorderheide, eigendom van de familie van Beuningen.
RECHTEN SAMENSTELLING VOORBEHOUDEN
samenstelling: gertjan van wijk

Deze site is een exclusieve productie van:
© NUNSPEET.NET