Wandeling rond het Hulshorster Zand

Kijk hier voor de routekaart

* Start:
Vanaf de parkeerplaats volgt u de Hierdenseweg (zanderige bosweg) het bos in. Na circa 250 meter volgt u de bruine paaltjes naar links.

* Het gebied Leuvenhorst
Leuvenhorst is een gevarieerd bos op de Noordwest-Veluwe, waarin nog een behoorlijk stuk open stuifzand ligt: het Hulshorsterzand.
Het zand is hier, net als op veel andere plekken in Nederland, afgezet aan het einde van de laatste ijstijd, zo'n tienduizend jaar geleden. Toen de eerste mensen zich vestigden was het zand inmiddels bedekt door een dicht woud.
Maar door het overmatig kappen van bomen en het hoeden van schapen kwam al spoedig het dekzand bloot.

Al in de zestiende eeuw was het hele gebied rond Leuvenhorst hierdoor één groot, onbeheersbaar stuifzand geworden. Vanaf de negentiende eeuw is men dit stuifzand gaan beteugelen met grootscheepse bosaanplanten.
Door de bebossingen is inmiddels bijna al het actieve stuifzand in ons land verdwenen.

Om dit unieke ecosysteem toch overlevingskansen te bieden, zet Natuurmonumenten zich in om delen van het stuifzandgebied open te houden.

De route voert u langs de steile wand van de Ringberg en langs de Tafelberg. Het zijn beide forten die lang geleden zijn opgestoven en later volledig begroeid raakten met bos. Bovenop hebben de bergen een vlak plateau.

* Tips:

* DE ROUTEKAART

terug naar boven

© kaart Natuurmonumenten
bron: www.natuurmonumenten.nl
RECHTEN SAMENSTELLING VOORBEHOUDEN
samenstelling: gertjan van wijk

Deze site is een exclusieve productie van:
© NUNSPEET.NET