Het Hendrikszand: hersteld natuurgebied

Het Hendrikszand is gelegen rechts (ten westen) van de weg tussen Nunspeet en Elspeet, direct beginnend bij de snelweg A28 (Amersfoort-Zwolle). Het loopt door tot de weg naar de Stakenberg.

Vijftien jaar geleden is dit gebied voor het eerst vrijgemaakt van opslag, met het doel om het oude open landschap terug te krijgen.
Het terrein wordt gekarakteriseerd door een open omgeving met enkele stuifzandheuvels en een begroeiing van struikheide, bosbes en enkele vliegdennen (grove den).
Dit soort open gebieden zijn van belang voor onder andere edelherten, reeŽn en diverse vogelsoorten.

Langzaamaan groeide het gebied echter weer dicht.
De heide dreigde verdrongen te worden door het inmiddels onstane bos. Het terrein groeide langzaam dicht door de natuurlijke opslag van grove den, Amerikaanse vogelkers, vuilboom en krent.
Daarom is Staatsbosbeheer in het najaar van 2002 begonnen met het verwijderen van opslag (ongewenste begroeiing zoals jonge dennen) op het heidegebied wat ligt in het Hendrikszand.

De opslag werd op een milieuvriendelijke wijze verwijderd. Er was voor gekozen om de jonge boompjes met de hand te rooien om de grond zo min mogelijk aan te tasten; heideterrein is dus mensenwerk.
Verder werd de doorgeschoten of moeilijk te rooien opslag machinaal gerooid.

Het zag er in het begin rommelig uit, maar in het voorjaar van 2002 zag de bezoeker van het gebied weinig meer van de werkzaamheden die in het najaar van 2002 hadden plaatsgevonden.
RECHTEN SAMENSTELLING VOORBEHOUDEN
samenstelling: gertjan van wijk

Deze site is een exclusieve productie van:
© NUNSPEET.NET